6 Lipca 2016
3711 Odsłon
Sezon na truskawki zbliża się do końca, więc warto wykorzystać go do końca i przyrządzić pyszny deser! Polecamy mus truskawkowy przykryty delikatną kokosową pianą – prosty w przygotowaniu i bardzo efektowny! 🙂
Składniki
Na 4 porcje:
2 szklanki truskawek
2 puszki mleka kokosowego po 400 ml każda
1 łyżeczka agaru
200 g białej czekolady
2 szklanki truskawek
2 puszki mleka kokosowego po 400 ml każda
1 łyżeczka agaru
200 g białej czekolady
Sposób przyrządzania
Truskawki myjemy, kilka najładniejszych odkładamy do dekoracji. Otwieramy puszki z mlekiem kokosowym – zbieramy z góry gęstą śmietankę, przekładamy do miski, w której będziemy ją ubijać. Truskawki miksujemy na mus w blenderze z pozostałym pod śmietanką mlekiem kokosowym.Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, gorącą mieszamy dokładnie z agarem. Śmietankę kokosową ubijamy mikserem na tyle sztywno ile się da. Ciągle ubijając dodajemy po łyżeczce przestudzonej czekolady z agarem. Do 4 szklanych naczyń nakładamy porcje musu truskawkowego, na niego wykładamy kokosową piankę.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.Podajemy udekorowane truskawkami i na przykład gałązkami mięty.