Weekend za pasem, więc czas zastanowić się nad dobrym śniadaniem albo deserem! Podsuwamy więc pomysł na przepyszne, intensywnie kokosowe gofry, które świetnie komponują się z wiśniową konfiturą. Na pewno przyjemnie umilą weekend 🙂
Składniki
200 g wiórków kokosowych
150 g dowolnej mąki bezglutenowej
3 jajka, oznaczone 0
4 łyżki oleju kokosowego, rozpuszczonego
4 łyżki cukru muscovado
1 1/2 szklanki mleka roślinnego
konfitura wiśniowa, do podania
Sposób przyrządzania
Jajka parzymy, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.Wiórki kokosowe miksujemy w blenderze na mąkę. Mieszamy z użytą mąka bezglutenową (na przykład gryczaną) oraz cukrem.Żółtka miksujemy z mlekiem – nie trzeba myć blendera po wiórkach 😉 Wsypujemy suche składniki, wszystko miksujemy do połączenia składników. Przelewamy do miski, ostrożnie dodajemy ubite białka, mieszając ostrożnie trzepaczką aż się połączą z ciastem.
Smażymy porcjami w nagrzanej i natłuszczonej gofrownicy, podajemy z konfiturami.