Keks z marcepanem – wegański i bezglutenowy

Ostatnie przygotowania do świąt już wrą, więc proponujemy coś szybkiego i prostego, a baaaardzo, ale to baaardzo pysznego 🙂 Wspaniały, bogaty keks z marcepanem – wszystkie bakalie w try miga posiekacie w naszym sprzęcie, więc przygotowanie go zajmie dosłownie kilkanaście minut.

Składniki

Na keksówkę 30x10cm:
1 1/2 szklanki mąki jaglanej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
2 łyżeczki cynamonu
1 laska wanilii
2 łyżki agaru
sok i skórka z 1 pomarańczy
soki skórka z 1 cytryny
200g gotowej masy marcepanowej, najlepiej schłodzonej
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 szklanki bakalii – rodzynek, suszonych śliwek, fig, daktyli
1 szklanka mleka roślinnego
1/4 szklanki oleju roślinnego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże jabłko

Sposób przygotowania

Laskę wanilii parzymy, kroimy na kilka kawałków, wrzucamy do blendera. Miksujemy na pył na wysokich obrotach, wysypujemy do miski, blendera nie myjemy. Większe bakalie wrzucamy do kielicha blendera, włączamy na chwilę na niewysokich obrotach, siekamy na nieduże kawałki.

Mąkę mieszamy z agarem, wanilią, cynamonem i skrobią oraz skórkami otartymi z wyszorowanych i sparzonych owoców. Dodajemy bakalie oraz pokrojony w kostkę marcepan. W drugiej misce mieszamy mleko z olejem i sokiem z cytryny i pomarańczy. Wlewamy do suchych składników, mieszamy dokładnie. Pieczemy 45 minut lub do suchego patyczka w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy po ostudzeniu.

 

keks2

Keks z marcepanem – wegański i bezglutenowy
Średnia:2.5 Oceniło:4
  • Instagram did not return a 200.
  • Czekoladowe pralinki piernikowe - proste przepisy z Vitamixa!

    Przyprawa piernikowa - proste przepisy z Vitamixa!

    Masa marcepanowa - proste przepisy z Vitamixa!