Jaglane pralinki kokosowe – bez glutenu i cukru!

Po dłuższej przerwie, podczas której zmienialiśmy dla Was stronę, aby była piękniejsza, wygodniejsza w używaniu oraz bardziej funkcjonalna 🙂 wracamy ze słodkim przepisem! Bo przecież nie ma to jak słodki początek!

Proponujemy Wam pyszne, proste i zdrowe domowe pralinki kokosowe a’la rafaello. Kokosowe kuleczki, które przygotujecie w kilka chwil i zjecie z przyjemnością do kawy!

Składniki

na 30-40 sztuk:
1 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej
3 szklanki mleka roślinnego
1/2 szklanki ksylitolu
1 szklanka wiórków kokosowych
1/2 szklanki migdałów

Sposób przyrządzania

Kaszę jaglaną parzymy, przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem. Gotujemy na małym ogniu aż będzie miękka i wchłonie cały płyn, ok. 30 minut. gorącą mieszamy z ksylitolem.
W międzyczasie zalewamy migdały wrzątkiem, odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie obieramy ze skórek.
Kaszę przekładamy do kielicha Vitamixa, miksujemy na gładką masę. Przekładamy do miski, mieszamy z połową wiórków kokosowych. Odstawiamy na 15 minut, aby wiórki wchłonęły wilgoć.
Resztę wiórków wsypujemy do głębokiego talerza.
Zwilżonymi dłońmi formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, umieszczając w środku każdej migdał. Obtaczamy w wiórkach kokosowych. Przed podaniem schładzamy co najmniej 30 minut lub całą noc w lodówce.

Zapisz

Jaglane pralinki kokosowe – bez glutenu i cukru!
Średnia:3.5 Oceniło:6
  • Czekoladowe pralinki piernikowe - proste przepisy z Vitamixa!

    Przyprawa piernikowa - proste przepisy z Vitamixa!

    Masa marcepanowa - proste przepisy z Vitamixa!