Bardzo lubimy tzw. zdrowe słodycze – słodzone naturalnie, pełne owoców i smaku. Można je jeść z przyjemnością i bez wyrzutów sumienia, więc serdecznie namawiamy Was do upieczenia tej pysznej jaglanej szarlotki! Pięknie pachnie cynamonem, jest pełna soczystych jabłek i słodkich rodzynek. Ciasto przygotowaliśmy z ugotowanej kaszy jaglanej osłodzonej suszonymi daktylami. Baaaardzo polecamy! 🙂
Składniki
Na formę do tarty o średnicy 28 cm:
Ciasto:
1 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej
2 szklanki mleka roślinnego
1 szklanka wody
1 laska wanilii
1 szklanka suszonych daktyli
4 łyżki oleju kokosowego lub masła orzechowego
Nadzienie:
1.5 – 2 kg słodkich jabłek
2 łyżki cynamonu
1 szklanka rodzynek
Sposób przyrządzania
Kaszę przelewamy wrzątkiem, przekładamy do garnka. Wlewamy mleko i wodę, dodajemy laskę wanilii. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż składniki wchłoną cały płyn lub kasza będzie zupełnie miękka. Jeżeli pozostał jakiś płyn po gotowaniu, kaszę odcedzamy. Po przestudzeniu przekładamy ugotowaną kaszę razem z wanilią i suszonymi daktylami oraz olejem kokosowym do kielicha blendera. Miksujemy na gładką masę pomagając sobie tamperem.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do sporego garnka, wlewamy 1/2 szklanki wody. Dusimy z cynamonem aż będą miękkie i cały sok odparuje, ok. 15-20 minut. Pod koniec wsypujemy rodzynki i dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Formę smarujemy olejem, na dno wykładamy połowę masy. Wyklejamy dno i boki – najlepiej łyżką lub dłońmi zwilżanymi wodą, aby masa się nie kleiła. Wykładamy na nią jabłka, przykrywamy druga połową masy, którą wygładzamy łyżką moczoną w wodzie. Pieczemy pod folią aluminiową 45 minut, następnie zdejmujemy folię i dopiekamy jeszcze kwadrans. Kroimy po wystudzeniu.