Kaszy jaglanej nie trzeba chyba nikomu reklamować – bezglutenowa, pełna krzemionki, więc świetna dla włosów, skóry i paznokci, zasadotwórcza, odkwaszająca. A przy tym pełna łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B, ma właściwości przeciwzapalne, a także przeciwwirusowe. W bonusie poprawia mineralizację kości zapobiegając ich odwapnieniu! 🙂 Jak widać warto włączyć ją do diety, można ją bez problemu jeść codziennie – świetnie nadaje się na ciepłe śniadanie w połączeniu z owocami, jako dodatek lub w roli głównej na obiad. My dodajemy ją nawet do koktajli!Jeżeli macie obawy, że kasza będzie gorzka, wystarczy przed użyciem przelać ją wrzątkiem.
Dzisiaj proponujemy jaglankę w formie pysznego i zdrowego ciasta, które można zjeść z dziećmi na podwieczorek, zabrać do pracy czy na piknik albo po prostu wciąć spory kawałek na śniadanie 😉
Ciasto jest proste w przygotowaniu, nie wymaga wcześniejszego gotowania kaszy, polecamy! 🙂
Składniki
2 szklanki suszonych, niesiarkowanych daktyli
2 szklanki kaszy jaglanej, sparzonej
2 łyżeczki cynamonu
1 kg jabłek
1 szklanka mleka roślinnego
2 łyżki agaru
1/2 szklanki płatków migdałowych
Sposób przygotowania
Jabłka obieramy lub nie, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne.
Mleko wlewamy do sporego rondla (takiego, aby pomieścił jeszcze daktyle), zagotowujemy, wrzucamy agar i daktyle. Całość przekładamy do kielicha Vitamixa, dodajemy jabłka oraz cynamon i wszystko miksujemy na gładką masę zaczynając od najniższego biegu i stopniowo zwiększając obroty.
Masę przekładamy do miski, mieszamy z kaszą jaglaną. Przekładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Wyrównujemy i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy 70-75 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jeżeli będą się zbyt rumienić, nakrywamy folią aluminiową. Wyjmujemy z formy po całkowitym ostudzeniu!