Zaletą (jedną z wielu, oczywiście 😉 posiadania blendera naszej marki, jest to, że dzięki swojej mocy są one w stanie zmiksować nawet bardzo twarde, surowe warzywa korzeniowe czy ziarna i nasiona, a i pestkami nie pogardzą. Dokładne zmiksowanie pozwala zachować wszystkie wartości odżywcze, a jednocześnie zapewnia lepsze ich wchłanianie, bo drobnych ziarenek człowiek nie jest w stanie pogryźć tak dobrze, aby wszystko porządnie się przyswoiło.
Aktualnie pełnia sezonu warzywno-owocowego, więc warto jeść ich jak najwięcej na surowo. Dlatego też, dzisiaj prezentujemy hummus z dodatkiem surowej dyni. To świetne warzywo jest niskokaloryczne, odkwasza, jest kapitalnym źródłem beta-katorenu i witaminy PP. Pestki działają przeciwpasożytniczo, więc także warto je włączać do diety – są świetnym dodatkiem do koktajli, można; z nich zrobić posypkę do kasz, owsianek czy zup.
A teraz nasz pyszny hummus!
Doprawiliśmy go pyszną, mocno pikantną japońską przyprawą togarashi – Ci, którzy jadają sushimi pewnie ją znają. To mieszanka mielonej ostrej japońskiej papryki o tej samej nazwie, skórki pomarańczowej i jasnego oraz czarnego sezamu. Ma piękny aromat i świetnie się komponuje z warzywami. Jeżeli nie lubicie ostrych smaków, dodajcie sam sezam 🙂
Składniki
1/2 szklanki ciecierzycy zamoczonej na noc
sody oczyszczonej na czubku noża
250g dyni hokkaido
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki togarashi
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki pestek z dyni
4 łyżki oliwy
1 łyżka tahiny
Sposób przygotowania
Ciecierzycę płuczemy, zalewamy dwiema szklankami świeżej wody, dodajemy sodę. Zagotowujemy, zbieramy całą pianę z góry. Zmniejszamy ogień, gotujemy pod przykryciem aż zmięknie, 20-30 minut, odcedzamy.
Wszystkie składniki za wyjątkiem przyprawy togarashi przekładamy do kielicha Vitamixa, miksujemy na gładko, w razie potrzeby dolewając wody, aby otrzymać odpowiednio kremową konsystencję. Doprawiamy. Można dodać też posiekaną natkę pietruszki, polecamy!
Aktualnie w promocji: