Hummus to pasta z ciecierzycy pochodzenia arabskiego. Doprawiona sokiem z cytryny, czosnkiem i taniną (pastą z sezamu) jest zdrowa i smaczna. Stanowi świetną bazę do modyfikacji i wzbogacania na przykład warzywami, które bardzo dobrze do niej pasują. Proponujemy Wam oprócz wersji podstawowej trzy kolejne – zachęcamy do wypróbowania wszystkich!
Składniki
1 szklanka ciecierzycy zamoczonej na noc
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Sok z ½ cytryny
1 łyżeczka soli
2 łyżki tahiny
1 łyżeczka kuminu
½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 ząbek czosnku
¼-1/3 szklanki wody spod ugotowanej ciecierzycy
Sposób przyrządzania
Wszystkie składniki humusu umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką pastę dodając tyle płynu, w którym gotowała się ciecierzyca, aby otrzymać pożądaną konsystencję. Można dodać ½ pęczka drobno posiekanej natki pietruszki. Przechowujemy w lodówce.
Hummus z pieczoną dynią i szałwią
Do podstawowego humusu dodajemy 150-200g upieczonej dyni oraz 3-4 łyżki drobno posiekanej, świeżej szałwii. Dynię pieczemy obraną w kawałkach posmarowanych olejem w temperaturze 180 stopni do miękkości – około 20-25 minut.
Hummus z burakami i koperkiem
Do podstawowej wersji humusu dodajemy 200 g upieczonego buraka oraz pęczek posiekanego koperku. Buraki pieczemy w naczyniu żaroodpornym z pokrywką w temperaturze 180 stopni 45-60 minut w zależności od wielkości buraków. Nie obieramy przed pieczeniem.
Hummus z chrzanem i rozmarynem
Do podstawowego humusu dodajemy 2 łyżki tartego chrzanu i 4 łyżki drobno posiekanego, świeżego rozmarynu.