23 Lipca 2020
3859 Odsłon
Sezon na bób trwa bardzo krótko, więc warto się go najeść póki jest! Proponujemy odmianę od tradycyjnego hummusu na bazie ciecierzycy i małą podmianę cieciorki na bób! Efekt jest przepyszny, szczególnie że smak wzbogaciliśmy burakiem, który złagodził lekką goryczkę bobu. Można dodać buraka surowego – Vitamix bez problemu zmiksuje go na gładko lub upierzonego czy ugotowanego.
Składniki
Na ok. 250 g hummusu:
1 szklanka bobu, ugotowanego na parze i obłuskanego
1 średni burak, może być surowy
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
4-5 łyżek oliwy
do podania: ogórek małosolny, posiekana mięta
1 szklanka bobu, ugotowanego na parze i obłuskanego
1 średni burak, może być surowy
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
4-5 łyżek oliwy
do podania: ogórek małosolny, posiekana mięta
Sposób przyrządzania
Buraka obieramy, kroimy w dużą kostką, wrzucamy do kielicha Vitamixa. Dodajemy pozostałe składniki, wlewamy oliwę. Miksujemy na gładką masę pomagając sobie tamperem. Jeżeli hummus jest zbyt gęsty wlewamy nieco wody.
Podajemy z ogórkiem pokrojonym w drobną kostkę, posiekaną mięta i dodatkową oliwą.
Aktualnie w promocji: