Harissa to pyszna, pikantna i aromatyczna pasta pochodząca z Afryki. Najczęściej używa się jej w Tunezji. Pełni tam rolę podobną do naszej musztardy.
Można jeść ją z bagietką, wymieszać z jogurtem i powstanie pyszna marynata albo dodać do jajecznicy czy sałatki jajecznej. Będzie smakować doskonale jako dodatek do kuskusu, makaronów czy kasz.
Jest bardzo prosta w przygotowaniu i zawiera wyłącznie naturalne składniki.
Harissa:
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 10 czerwonych papryczek chilli
- 10 ząbków czosnku
- 100 ml oliwy
- po 3 łyżki ziaren kminu rzymskiego, kolendry i kopru
- 2 łyżeczki soli
Ziarna prażymy na suchej patelni aż uwolnią aromat. Przekładamy je do kielicha Vitamixa i mielimy na pył. Powstałą przyprawę przekładamy do miseczki.
Warzywa myjemy, cebule i czosnek obieramy. Wszystkie warzywa grubo kroimy, przekładamy do kielicha Vitamixa. Wlewamy oliwę, miksujemy na pastę.
Pastę smażymy na patelni 10-15 minut aż zgęstnieje razem z solą i zmiksowanymi wcześniej przyprawami.
Przechowujemy w lodówce.
Aktualnie w promocji: SERIA ASCENT -300 zł