15 Lutego 2019
2068 Odsłon
Gazpacho to pomidorowy chłodnik rodem z Hiszpanii. Jako, że lata u nas coraz bardziej przypominają te hiszpańskie świetni sprawdzi się także podczas polskich upałów. Połączyliśmy pomidory z arbuzem, co nadało zupie delikatną słodycz równoważąc kwaskowate pomidory, a do tego zapewniając orzeźwiający smak. Składniki można zmiksować z kostkami lodu i zupę podać natychmiast!
Vitamix bez problemu zmiksuje pomidory ze skórkami na gładki krem, nie trzeba więc ich obierać.
Składniki
Na 4-6 porcji:
1 kg pomidorów
1/2 kg miąższu arbuza
1/4 cebuli
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1-2 gałązki bazylii
1-2 gałązki oregano
1 ząbek czosnku
2 kromki chleba, bez skórek
1 kg pomidorów
1/2 kg miąższu arbuza
1/4 cebuli
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1-2 gałązki bazylii
1-2 gałązki oregano
1 ząbek czosnku
2 kromki chleba, bez skórek
Sposób przyrządzania
Pomidory, arbuza i cebulę oraz chleb kroimy na kawałki. Przekładamy do kielicha Vitamixa. Dodajemy pozostałe składniki, wszystko miksujemy na gładki krem.
Aktualnie w promocji: seria ASCENT -300 zł