Jeżeli planujecie szaloną lub spokojną domową imprezę 😉 z pewnością planujecie już co podacie. Przydadzą się szybkie w wykonaniu i proste przepisy – takie właśnie są te pasty – pięknie będą się prezentować na mini kanapeczkach ozdobionych oliwkami i pomidorkami, a przygotujecie je z popularnych składników.
Życzymy oczywiście smacznego, szałowego Sylwestra i najcudowniejszego Nowego Roku!
Składniki
1 słoiki karczochów w oleju o wadze ok. 300 g
1/3 szklanki pestek dyni, można wcześnie namoczyć
2 łyżki kaparów
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 pęczka koperku
Sposób przygotowania
Kapary i karczochy odsączamy na sicie z oleju, jeżeli moczyliśmy pestki dyni, dorzucamy je także na sito. Wszystkie składniki pasty za wyjątkiem koperku umieszczamy w blenderze i miksujemy. Doprawiamy, dodajemy posiekany koperek.
Składniki
1 słoik czarnych oliwek w zalewie o wadze ok. 300 g
4 suszone pomidory z oleju
1 ząbek czosnku
1/3 szklanki słonecznika, można wcześniej namoczyć
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki zatharu lub suszonego tymianku
1/2 pęczka natki pietruszki
Sposób przygotowania
Oliwki odcedzamy na sicie, jeżeli moczyliśmy słonecznik dorzucamy go do oliwek. Wszystkie składniki za wyjątkiem natki pietruszki umieszczamy w blenderze, miksujemy na pastę o pożądanej konsystencji. Doprawiamy, dodajemy posiekaną natkę. Jeżeli lubicie pikantne smaki można dodać pół łyżeczki płatków chilli.
Wycinamy z kromek chleba krążki wycinaczką do ciastek, można to też zrobić szklanką. Nakładamy czubato wybraną pastę i dekoruję oliwką lub połówką pomidorka koktajlowego. Gotowe! 🙂