Tłuszcze najlepiej pozyskiwać z produktów nieprzetworzonych, nie z olejów, które są pozbawione większości wartości odżywczych, a są za to kaloryczne. Oczywiście posiadają swoje walory, ale bez porównania z produktami nieprzetworzonymi takimi jak ziarna czy orzechy. Dobrze jeść je codziennie, w niewielkich ilościach, te drobne najlepiej mielić/miksować, ponieważ nie jesteśmy w stanie ich dobrze pogryźć (na przykład siemienia lnianego), aby przyswoić dobrze, to co w nich zawarte.
W ramach propagowania tłuszczów w zdrowszej formie proponujemy banalnie prosty, przepyszny i aromatyczny dressing do sałatek przygotowany z orzechów włoskich i natki pietruszki. Dobrze doprawiony czosnkiem podkreśli świetnie smak sałatek, można go użyć także do kasz czy makaronu lub ryżu.
Składniki
250 g orzechów włoskich (po obłuskaniu)
1 pęczek antki pietruszki
1/2 szklanki wody
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
1-2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Sposób przygotowania
Natkę pietruszki myjemy, osuszamy, grubo siekamy. Czosnek obieramy. Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera, wlewamy wodę i miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji uzupełniając wodę, jeżeli jest taka potrzeba. Przechowujemy w lodówce.