Domowy ketchup

Duża ilość dojrzałych pomidorów z domowego ogródka to klucz do sukcesu. Nie żałuj czasu, bo minimalny wysiłek włożony w jego wykonanie wynagrodzi to.
Stopień trudności: Trudne
Całkowity czas: 1 godzina 30 minut
Informacja dietetyczna: Wegetariańskie, Bezglutenowe, Niskocholesterolowe, Wegańskiego
Ilość uzyskanego produktu: 840 ml

Składniki

2 łyżki (30 mm) oliwy z oliwek extra virgin
1 (114 g) średniej wielkości cebuli, pozbawionej łuski, grubo krojonej
1.3 kg dojrzałych pomidorów, grubo krojonych, pozbawionych twardego rdzenia
½ szklanki (110 g) ciemnego brązowego cukru
¼ szklanki (60 ml) octu jabłkowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka musztardy w proszku
½ łyżeczki soli selerowej
½ łyżeczki sproszkowanego czosnku
¼ łyżeczki suszonego goździku
¼ łyżeczki ziela angielskiego

Sposób przygotowania

Oliwę podgrzej na małym ogniu w dużym garnku z grubym dnem. Dodaj pokrojoną cebulę, smaż, mieszając przez ok. 10 minut, aż cebula stanie się miękka, ale nie brązowa. Dodaj pokrojone pomidory (łącznie z sokiem i gniazdami nasiennymi), brązowy cukier, ocet, sól, musztardę, sól selerową, czosnek, goździk oraz ziele angielskie. Dobrze wymieszaj, aż do połączenia się składników.

Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i duś na wolnym ogniu. Duś bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu przez ok 1 godzinę i 15 minut (aż większość płynu nie wyparuje). Zostaw do ostygnięcia na ok. 20 minut, a następnie umieść w dzbanie Vitamix. Zamocuj odpowiednio pokrywę dzbana. Wybierz Variable 1.

Włącz urządzenie i powoli zwiększ prędkość do Variable 10, a następnie przejdź na HIGH. Blenduj przez 30 sekund. Spróbuj. Możesz dodać soli do smaku. Przelej powstały ketchup do szczelnie zamkniętego pojemnika i przechowuj w lodówce do 3 tygodni. Ketchup podawaj schłodzony lub, gdy uzyska temperaturę pokojową.

Wartość odżywcza

Wartość odżywcza w 2 łyżkach stołowych (30 g)
Całkowita zawartość kalorii – 35
Całkowita zawartość tłuszczu – 1 g
Tłuszcze nasycone – 0 g
Cholesterol – 0 mg
Sód – 105 mg
Całkowita zawartość węglowodanów – 6 g
Błonnik – 1 g
Cukry – 5 g
Proteiny – 1 g

Oceń przepis
  • Instagram has returned invalid data.
  • Czekoladowe pralinki piernikowe - proste przepisy z Vitamixa!

    Przyprawa piernikowa - proste przepisy z Vitamixa!

    Masa marcepanowa - proste przepisy z Vitamixa!