Domowe mleko kokosowe

Domowe mleko roślinne to rewelacyjna sprawa! Po pierwsze jest kilkanaście razy tańsze niż to, które można kupić w sklepie! Po drugie ma prosty skład, który zależy tylko i wyłącznie od nas. Nie ma sztucznych dodatków polepszaczy smaku czy konserwantów. Można używać go jak zwykłego, krowiego mleka, do wszystkiego. Gotować na nim owsianki czy jaglanki, dodawać do kawy. Piec z nim ciasta, gotować budynie, cokolwiek przyjdzie Wam do głowy!
Smak zależy tylko od naszych upodobań i tego, czego dodamy do mleka. Można wrzucić kilka daktyli, aby było słodsze. Zmiksować składniki z laską waniliową, albo dodać szczyptę cynamonu. Ogranicza nas i was tylko wyobraźnia 🙂
Mleko można po zmiksowaniu odcedzić, ale nie jest to konieczne.
Tym razem przygotowaliśmy mleko kokosowe – można zrobić je z płatków lub wiórków kokosowych. Najczęściej używamy ekologicznych, a jeżeli nie chcecie kupować certyfikowanych, zwróćcie uwagę, aby nie były konserwowane dwutlenkiem siarki E220, który działa podrażniająco na śluzówkę żołądka.
Przygotowanie mleka jest banalnie proste, bardzo wydajne i tanie. Gotowe mleko przechowujemy do 3-4 dni w lodówce.

Składniki

Na 1 l mleka kokosowego:
1/4 szklanki wiórków lub płatków kokosowych
1 l wody, niechlorowanej
można dodać szczyptę soli

Sposób przyrządzania

wiórki lub płatki przekładamy do kielicha Vitamixa. Wlewamy wodę, dokładnie zamykamy, Miksujemy na najwyższych obrotach do otrzymania białego, gładkiego płynu, Zgodnie z własnymi upodobaniami odcedzamy przez gazę ub nie. Przechowujemy w lodówce, używamy jak zwykłego mleka.

Aktualnie w promocji: seria Ascent -300zł

Oceń przepis
  • Instagram did not return a 200.
  • Czekoladowe pralinki piernikowe - proste przepisy z Vitamixa!

    Przyprawa piernikowa - proste przepisy z Vitamixa!

    Masa marcepanowa - proste przepisy z Vitamixa!