Dip/pasta z ciecierzycy i kalafiora oraz warzyw pieczonych z tahiną

Majówka za pasem, zaczyna się sezon grillowy (oby pogoda dopisała!), więc czas zacząć zbierać ciekawe przepisy na te przyjemne okazje.  Bardzo lubimy różne warzywa z grilla – posmarowane dobrym olejem i opieczone, aby wydobyć pełnię ich smaku. Do takich warzyw (na przykład białych szparagów) przyda się jakiś smakowity dip do maczania. Proponujemy aromatyczny, gęsty sos na bazie ciecierzycy z dodatkiem kalafiora i warzyw pieczonych z marynatą z tahiny – zdrowej pasty z mielonego sezamu. Nasz dip jest dość gęsty, jeżeli macie ochotę na nieco rozrzedzoną wersję wystarczy dodać przegotowanej wody lub dobrego oleju.

Składniki

Na ok. 400 g dipu:
1/2 szklanki ciecierzycy namoczonej na noc, lub jedna puszka odsączonej
1/2 niedużego kalafiora
2 ząbki czosnku
1/2 pora
1 marchew
mały kawałek selera
1 pietruszka
1/4 szklanki tahiny
1/4 szklanki oleju, na przykład słonecznikowego
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka zataru
1/2 pęczka szczypiorku

Sposób przyrządzania

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Warzywa myjemy, osuszamy. Które trzeba obieramy, kalafiora dzielimy na różyczki, a pozostałe kroimy na kawałki wielkości mniej więcej różyczek kalafiora.W sporej misce (aby zmieściły się w niej wszystkie warzywa) mieszamy składniki marynaty: tahinę, olej, sól i pieprz z czosnkiem startym na tarce oraz zatarem. Wszystko energiczne ucieramy na emulsję. Do marynaty dodajemy warzywa, mieszamy bardzo dokładnie.

Przekładamy na duża blachę wyłożoną papierem polewając resztą marynaty. Pieczemy aż będą miękkie, 15-20 minut.

W międzyczasie ciecierzycę płuczemy, jeżeli używamy surowej gotujemy ją z dodatkiem odrobiny sody. Gdy się zagotuje zbieramy pianę, następnie przykrywamy. Będzie gotowa po ok. 20-30 minutach. Studzimy w płynie.

Upieczone warzywa razem z ciecierzycą przekładamy do kielicha blendera i miksujemy pomagając sobie tamperem na gładko. Jeżeli mamy ochotę na konsystencję pasty do pieczywa nie dolewamy żadnego płynu. Jeżeli ma być sos, wlewamy nieco płynu spod ugotowanej ciecierzycy lub wody. Do zmiksowanej pasty dodajemy posiekany szczypiorek. Gotowe!

dip z kalafiora

Oceń przepis
  • Czekoladowe pralinki piernikowe - proste przepisy z Vitamixa!

    Przyprawa piernikowa - proste przepisy z Vitamixa!

    Masa marcepanowa - proste przepisy z Vitamixa!