Majówka za pasem, zaczyna się sezon grillowy (oby pogoda dopisała!), więc czas zacząć zbierać ciekawe przepisy na te przyjemne okazje. Bardzo lubimy różne warzywa z grilla – posmarowane dobrym olejem i opieczone, aby wydobyć pełnię ich smaku. Do takich warzyw (na przykład białych szparagów) przyda się jakiś smakowity dip do maczania. Proponujemy aromatyczny, gęsty sos na bazie ciecierzycy z dodatkiem kalafiora i warzyw pieczonych z marynatą z tahiny – zdrowej pasty z mielonego sezamu. Nasz dip jest dość gęsty, jeżeli macie ochotę na nieco rozrzedzoną wersję wystarczy dodać przegotowanej wody lub dobrego oleju.
Składniki
1/2 szklanki ciecierzycy namoczonej na noc, lub jedna puszka odsączonej
1/2 niedużego kalafiora
2 ząbki czosnku
1/2 pora
1 marchew
mały kawałek selera
1 pietruszka
1/4 szklanki tahiny
1/4 szklanki oleju, na przykład słonecznikowego
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka zataru
1/2 pęczka szczypiorku
Sposób przyrządzania
Przekładamy na duża blachę wyłożoną papierem polewając resztą marynaty. Pieczemy aż będą miękkie, 15-20 minut.
W międzyczasie ciecierzycę płuczemy, jeżeli używamy surowej gotujemy ją z dodatkiem odrobiny sody. Gdy się zagotuje zbieramy pianę, następnie przykrywamy. Będzie gotowa po ok. 20-30 minutach. Studzimy w płynie.
Upieczone warzywa razem z ciecierzycą przekładamy do kielicha blendera i miksujemy pomagając sobie tamperem na gładko. Jeżeli mamy ochotę na konsystencję pasty do pieczywa nie dolewamy żadnego płynu. Jeżeli ma być sos, wlewamy nieco płynu spod ugotowanej ciecierzycy lub wody. Do zmiksowanej pasty dodajemy posiekany szczypiorek. Gotowe!