sezon truskawkowy jest krótki, więc korzystajmy! Mamy dla Was kolejne, przepyszne ciasto, które można jeść bez wyrzutów sumienia! Jest wegańskie, bez glutenu i naturalnie słodzone. Zapraszamy, bierzcie jeszcze drugi kawałek i trzeci…
Ciasto jest bez pieczenia, najlepiej smakuje mocno schłodzone. Spód zrobiliśmy z suszonych fig wymieszanych z płatkami gryczanymi. Krem to kasza jaglana z czekoladą – zmiksowana na gładko jest niebiańsko dobra! A wierzch oblewa przepyszny mus truskawkowy słodzony ksylitolem. Zdrowe słodkości, to lubimy 😀
Składniki
Spód:
1 szklanka suszonych fig, zalanych wrzątkiem
1 szklanka płatków gryczanych
Krem:
1 szklanka kaszy jaglanej, surowej
150 g gorzkiej czekolady
1/3 szklanki syropu klonowego
Polewa:
1 1/2 szklanki truskawek
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
2 łyżeczki agaru
1/4 szklanki ksylitolu
Sposób przyrządzania
Kaszę jaglaną parzymy, zalewamy 3 szklankami wody. Gotujemy do miękkości 30 minut. Jeżeli trzeba, odcedzamy. Ciepłą miksujemy w Vitamixie z połamaną czekoladą i syropem klonowym na gładki krem. Pomagamy sobie tamperem.
Krem przekładamy do miski.
Figi odcedzamy, miksujemy w Vitamixie na gładko, pomagając sobie tamperem. Przekładamy do miski, mieszamy z płatkami.
Na polewę truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki. Miksujemy z agarem i skrobia. Przelewamy do rondla, zagotowujemy, zdejmujemy z palnika, odstawiamy do schłodzenia.
Keksówkę wykładamy dokładnie folią spożywczą tak, aby wystawała nad brzegi formy. Na dno wykładamy figi z płatkami, wyrównujemy i dociskamy łyżką. Na to wykładamy krem czekoladowy, znowu wyrównujemy. Na górę wylewamy polewę. całość przykrywamy folią spożywcza albo aluminiową, wkładamy do lodówki. Podajemy po kilku godzinach lub na drugi dzień ozdobione truskawkami i kostkami czekolady.