Poniedziałek już za nami, ale nie ma żadnego powodu, aby nie osłodzić sobie wtorku 😉 Proponujemy dzisiaj mocno czekoladowy, wegański chlebek cukiniowy z domowym masłem orzechowym – idealny na śniadanie lub do kawy czy po treningu. Pełnoziarnisty, więc z solidną dawką węglowodanów złożonych, prosty i szybko w przygotowaniu, bardzo polecamy!
Składniki
1 1/4 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
1 łyżeczka agaru
1/3 szklanki brązowego, nierafinowanego cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
1 bardzo dojrzały banan
1/3 szklanki mleka roślinnego
1/3 szklanki domowego masła orzechowego
2 niewielkie cukinie
Sposób przyrządzania
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Cukinie trzemy na tarce z dużymi oczkami, przekładamy na sito, aby odciekła. Mąkę mieszamy z agarem, sodą/proszkiem i cukrem.W kielichu vitamixa miksujemy na gładko banana z mlekiem i masłem orzechowym. Cukinię dobrze odciskamy na sicie. Do suchych składników wlewamy mokre i dodajemy cukinię. Wszystko dokładnie mieszamy – będzie się wydawało, że masa jest sucha, ale trzeba cierpliwie mieszać aż się wszystko połączyć i nie dolewać płynu, bo w chlebku będzie zakalec 🙂
Gotowe ciasto przekładamy do keksówki, wyrównujemy. Pieczemy 45 minut lub do suchego patyczka. Wyjmujemy z formy po ostudzeniu.