Czekoladowo-pomarańczowe founde

Skórka pomarańczowa zanurzona w czekoladowym founde, doda cytrusowej nuty. Founde pasuje do pianek „marshmallow”, lub owoców.
Stopień trudności: Średnie
Całkowity czas: 15 minut
Informacja dietetyczna: Wegetariańskie, Bezglutenowe, Niskocholesterolowe, Niskosodowe
Ilość uzyskanego produktu: 600 ml

Składniki

1 szklanka (240 ml) śmietany o zawartości tłuszczu pomiędzy 36-40%. Należy ją podgrzać, a następnie gotować na małym ogniu wraz z łyżeczką starkowanej skórki z pomarańczy
277 g gorzkiej czekolady, podzielonej na kawałki
2 łyżki (30 g) masła
3 łyżki (45 ml) likieru Grand Marnier

Sposób przygotowania

W dzbanie Vitamix umieść wszystkie składniki w podanej wyżej kolejności. Zamocuj odpowiednio pokrywę dzbana. Wybierz Variable 1. Włącz urządzenie i powoli zwiększ prędkość do Variable 10, a następnie przejdź na HIGH.

Blenduj przez 5 minut, lub do momentu kiedy masa stanie się gładka i zacznie roztapiać się. Uzyskany produkt przelej do naczynia founde. Podawaj z piankami „marshmallow”, owocami, lub ciastem.

Wartość odżywcza

Wartość odżywcza w 2 łyżkach (30 ml)
Całkowita zawartość kalorii – 99
Całkowita zawartość tłuszczu – 6 g
Tłuszcze nasycone – 4 g
Cholesterol – 12 mg
Sód – 11 mg
Całkowita zawartość węglowodanów – 9 g
Błonnik – 1 g
Cukry – 7 g
Proteiny – 1g

Oceń przepis
  • Instagram did not return a 200.
  • Czekoladowe pralinki piernikowe - proste przepisy z Vitamixa!

    Przyprawa piernikowa - proste przepisy z Vitamixa!

    Masa marcepanowa - proste przepisy z Vitamixa!