Czekoladowe muffinki z malinami – wegańskie i bezglutenowe!

Przygotowanie wypieków, które nie zawierają nabiału i są jednocześnie bezglutenowe stanowi pewne wyzwanie. Coraz więcej osób ma różne alergie i nietolerancje, ale przecież każdy ma ochotę czasem osłodzić życie 🙂 Upiekliśmy te muffinki na mące kokosowej, którą otrzymaliśmy mieląc wiórki w pojemniku Dry blade. W składnikach mokrych jest mleko roślinne, także własnej produkcji, tym razem kokosowo-migdałowe! Zapraszamy na pyszne babeczki!

Składniki

Na 12 sztuk:
1 szklanka wiórków kokosowych
1/2 szklanki mąki jaglanej
2 łyżeczki agaru
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka babki płesznik
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1/2 szklanki brązowego, nierafinowanego cukru
4 łyżki kakao
1 szklanka malin
1 1/2 szklanki mleka roślinnego
1/4 szklanki oleju

Sposób przyrządzania

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Wgłębienia formy wykładamy papilotkami. W pojemniku dry blade mielimy wiórki kokosowe na mąkę wraz z babką płesznik. W misce mieszamy mąki, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, kakao, skrobię, babkę płesznik oraz cukier i agar, dokładnie mieszamy.

W drugiej mieszamy mleko z olejem. Do suchych składników dodajemy umyte i dobrze osuszone maliny, delikatnie mieszamy. Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy tylko do połączenia. Przekładamy do foremek. Pieczemy 20-25 minut do suchego patyczka. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

vutamix_czekomuffinki 1

Czekoladowe muffinki z malinami – wegańskie i bezglutenowe!
Średnia:5 Oceniło:1
  • Instagram did not return a 200.
  • Czekoladowe pralinki piernikowe - proste przepisy z Vitamixa!

    Przyprawa piernikowa - proste przepisy z Vitamixa!

    Masa marcepanowa - proste przepisy z Vitamixa!