Czekoladowe mleko gryczano-orzechowe – przepyszne! ;-)

Kontynuujemy dzisiaj wątek czekoladowy z poprzedniego wpisu i serwujemy przepyszne mleko z gryki i orzechów laskowych z dodatkiem kakao. Takie mleka czy napoje roślinne są idealne dla osób, które nie mogą lub nie chcą pić mleka pochodzenia zwierzęcego,. Można je stosować dokładnie tak samo jak krowie czy kozie – dodawać do kawy, wypieków, gotować na nim kasze czy popijać do ciasteczek. Mają prosty i krótki, nieprzetworzony skład, więc dokładnie wiemy, co pijemy. Są niezwykle proste w przygotowaniu, a jeżeli przygotujemy je z ekologicznych składników nasz organizm ucieszy się tym bardziej!

Dzięki wysokiej mocy naszych blenderów wszystkie składniki użyte do ich przygotowania zostaną dokładnie zmiksowane, co zwiększy przyswajalność wszelkiego dobra w nich zawartych.

To mleko przygotowaliśmy z niepalonej kaszy gryczanej – bezglutenowej rośliny nie będącej zbożem, która jest bogata w białko przyswajalne równie dobrze jak to ze strączków. Przy tym zawiera aminokwasy, których nie produkuje nasz organizm takie jak lizyna i tryptofan.  Zawiera także rutynę, która dobrze uszczelnia naczynia krwionośne, co podnosi odporność, więc tym bardziej warto ją jeść jesienią i zimą. Dzięki bogactwu witamin – z grupy B, PP oraz soli mineralnych takich jak wapń, cynk, żelazo, fosfor, magnez, a także sporej ilości błonnika stanowi naprawdę wartościowy produkt, który warto włączyć do swojej diety. Wszystkie te zalety dotyczą niepalonej kaszy gryczanej – prażona jest pozbawiona większości z nich, ponieważ szkodzi im obróbka cieplna.

Składniki

Na ok. 1l mleka:
1/4 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
1/4 szklanki orzechów laskowych (objętość po obłuskaniu)
4 suszone, niesiarkowane daktyle lub inne suszone owoce
2 łyżki dobrej jakości kakao

Sposób przygotowania

Namaczamy na noc grykę i orzechy laskowe. Na drugi dzień płuczemy, przekładamy do kielicha blendera. Dodajemy pozostałe składniki, wlewamy 1 litr wody dobrej jakości. Miksujemy kilka minut na zupełnie gładki płyn. Jeżeli zależy nam na gładkiej konsystencji przecedzamy mleko przez gazę. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.

mleko gryczane

Czekoladowe mleko gryczano-orzechowe – przepyszne! 😉
Średnia:4 Oceniło:1
  • Czekoladowe pralinki piernikowe - proste przepisy z Vitamixa!

    Przyprawa piernikowa - proste przepisy z Vitamixa!

    Masa marcepanowa - proste przepisy z Vitamixa!