Dzisiaj mamy dla Was przepyszne ciacho marchewkowe w wersji czekoladowej. Pełnoziarniste z dobrym kakao i czekoladową polewą. Wilgotne dzięki dodatkowi marchewki jest też dzięki niej zdrowsze. A do tego pełnoziarnista mąka orkiszowa! Zapraszamy!
Składniki
400 g marchwi
200 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 szklanki brązowego, nierafinowanego cukru
1/3 szklanki cukru muscovado
4 jajka, oznaczone 0
1 szklanka mleka roślinnego
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki dobrego kakaopolewa:
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki cukru muscovado
2 łyżki oleju lub masła
Sposób przyrządzania
Formę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Marchew myjemy, obieramy, trzemy drobno w blenderze. Przekładamy do miski. Do blendera wbijamy jajka, wlewamy olej i mleko, krótko miksujemy do połączenia składników.
W misce mieszamy mąkę z kakao, cukrami, proszkiem i sodą. Dodajemy marchew, mieszamy. Na koniec wlewamy mokre składniki i ponownie mieszamy. Przekładamy do formy, wyrównujemy. Pieczemy 45-60 minut do suchego patyczka. Wyjmujemy z blachy po ostudzeniu. Na polewę czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w rondelku z dodatkiem cukru i masła lub oleju. Wylewamy na ciasto, rozprowadzamy.