Pyszne, wilgotne i mocno czekoladowe ciasto! Z polewą czekoladową, obsypane borówkami. Idealne na śniadanie albo wspólne spotkanie przy kawie z przyjaciółmi. Nada się świetnie dla alergików, bo nie ma glutenu ani nabiału! Jest bezglutenowe i wegańskie, bardzo polecamy!
Składniki
1 1/2 szklanki płatków jaglanych
1 cukinia
4 łyżki kakao
50 g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki ciemnego cukru muscovado
4 łyżki siemienia lnianego
1 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
1 1/2 szklanki mleka roślinnego
3/4 szklanki oleju, na przykład słonecznikowego
1 łyżka octu jabłkowego
na polewę:
100 g gorzkiej czekolady
4 łyżki brązowego cukru lub też muscovado
1 łyżka oleju słonecznikowego lub kokosowego
1 szklanka borówek
Sposób przyrządzania
Siemię lniane mielimy, zalewamy 1/4 szklanki wody, wstawiamy do lodówki.
Płatki jaglane miksujemy na mąkę.
Czekoladę trzeba na drobno w kielichu blendera.
Cukinię myjemy, kroimy na kawałki, trzemy na drobno w Vitamixie.
Mleko miksujemy z olejem, cukrem, octem.
W misce mieszamy zmielone płatki jaglane z sodą oczyszczoną i kakao oraz startą i odciśniętą cukinią.
W drugiej misce mieszamy zmiksowane mokre składniki z siemieniem lnianym.
Mokre składniki wlewamy do suchych, wszystko energicznie mieszamy do połączenia składników.
Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 40 minut w 190 stopniach lub do suchego patyczka.
Wyjmujemy z formy po ostudzeniu
Na polewę rozpuszczamy połamaną czekoladę w kąpieli wodnej z olejem i cukrem, wylewamy na ciasto. Posypujemy borówkami.
Aktualnie w promocji: seria ASCENT – 300zł