Ciasto marchewkowo-makowe na Boże Narodzenie – wegańskie i bezglutenowe!

Zaczynamy od dzisiaj nasz cykl świątecznych przepisów – możecie liczyć na sporą garść pysznych bożonarodzeniowych inspiracji!

Na pierwszy ogień mamy dla Was przepyszne ciasto marchewkowo – makowe, które rzecz jasna można zjeść nie tylko od święta 🙂 Nie dość, że pyszne, jest także wegańskie i bez glutenu, więc świetnie nada się dla wszystkich, którzy praktykują rozmaite diety!

Użyliśmy do niego mąki migdałowej, którą przygotowaliśmy – rzecz jasna! – sami mieląc obrane i zblanszowane migdały. Możecie ją zamienić na każdą dowolną mąką, doskonale sprawdzi się na przykład z mielonych orzechów laskowych. Mak zmieliliśmy także w blenderze, a następnie ugotowaliśmy w mleku roślinnym.

Składniki

Na tortownicę o średnicy 22 cm:

ciasto:
1 szklanka mąki migdałowej
300 g marchwi (przed obraniem)
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki zmielonego i ugotowanego maku
1/4 szklanki rodzynek
3/4 szklanki mieszanych, dowolnych owoców suszonych
1 jabłko
1 1/2 szklanki mleka roślinnego
2 łyżeczki zmielonej babki płesznik
2 łyżeczki agaru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 szklanki brązowego, nierafinowanego cukru trzcinowego
sok i skórka z 1 pomarańczy

polewa:
100g gorzkiej czekolady
2-3 łyżki mleka roślinnego

Sposób przyrządzania

Mak ugotowaliśmy w 1 szklance mleka roślinnego – około 20 minut, często mieszając. Po ugotowaniu jeżeli trzeba, odcedzić i przestudzić. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Marchew myjemy, obieramy, kroimy na kawałki. Wrzucamy do blendera, trzemy na dość drobno. Przekładamy do miski.

Następnie do blendera wrzucamy owoce suszone (za wyjątkiem rodzynek) i także siekamy dość drobno na niskich obrotach. Jabłko obieramy, kroimy na ćwiartki usuwamy gniazda nasienne. Przekładamy do blendera (nie trzeba myć po poprzednich składnikach), wlewamy mleko roślinne oraz sok pomarańczowy i wsypujemy agar. Wszystko miksujemy na mus. W misce mieszamy mąkę migdałową z makiem, posiekanymi owocami i rodzynkami oraz wiórkami kokosowymi. Mieszamy z sodą, proszkiem, cukrem i skórka pomarańczową. Wlewamy mokre składniki, wszystko dobrze mieszamy.

Ciasto wlewamy do formy, wyrównujemy. Pieczemy 60-70 minut do suchego patyczka. Z formy wyjmujemy po ostudzeniu. Na polewę rozpuszczamy w rondelku czekoladę z mlekiem i gorącą wylewamy na ciasto.

vitamix_ciasto-marchewkowe2

Oceń przepis
  • Instagram did not return a 200.
  • Czekoladowe pralinki piernikowe - proste przepisy z Vitamixa!

    Przyprawa piernikowa - proste przepisy z Vitamixa!

    Masa marcepanowa - proste przepisy z Vitamixa!