Stopień trudności: Trudne
Całkowity czas: 1 godzina
Informacja dietetyczna: Niskocholesterolowy, Wegetariańskie
Ilość uzyskanego produktu: 1 bochenek (16 kromek)
Składniki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki świeżo startej skórki z cytryny
2 duże jajka
1 szklanka (240ml) mleka
1 szklanka (100g) granulowanego cukru
1/3 szklanki (80ml) oleju kuchennego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
½ szklanki (83g) grubo siekanych suszonych wiśni
½ szklanki (83g) złotych rodzynek
Cytrynowa polewa – zob. przepis
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180ºC. foremkę do pieczenia o wymiarach 23 x 13 cm wysmaruj olejem lub użyj oleju w spray-u. Odstaw. W dużej misce połącz ze sobą ręcznie mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę oraz skórkę z cytryny. W dzbanie Vitamix umieść w następującej kolejności jajka, mleko, olej, cukier oraz ekstrakt waniliowy. Zamocuj odpowiednio pokrywę dzbana. Wybierz Variable 1.
Włącz urządzenie i powoli zwiększ prędkość do Variable 10. Blenduj przez 20 sekund, lub do momentu uzyskania gładkie, kremowej konsystencji. Przelej do miski z suchymi składnikami i wymieszaj. Dodaj rodzynki i wiśnie, połącz wszystko szpatułką.
Uzyskaną masę przelewaj łyżką do uprzednio przygotowanej foremki. Piecz 45 minut do 1 godziny, lub do momentu, kiedy nóż wbity w środek bochenka będzie czysty. Zostaw do ostygnięcia na metalowej kratce przez 10 minut. Następnie wyjmij bochenek z foremki. Skrop polewą cytrynową. Zostaw do wystygnięcia na metalowej kratce.
Cytrynowa polewa: Połącz ze sobą ½ szklanki (60g) cukru pudru z 1 łyżeczka skórki z cytryny w małej miseczce. Dodaj 2 łyżeczki soku z cytryny. Wymieszaj. Można dodać więcej soku z cytryny, aby uzyskać płynną konsystencję.
Wartość odżywcza
Składniki odżywcze w 1 kawałku
Całkowita zawartość kalorii – 196
Całkowita zawartość tłuszczu – 5 g
Tłuszcze nasycone – 1 g
Cholesterol – 14 mg
Sód – 133 mg
Całkowita zawartość węglowodanów – 36 g
Błonnik – 2 g
Proteiny – 3 g