Chlebek orzechowo-żurawinowy

Stopień trudności: Średnie
Całkowity czas: 1 godzina 16 minut
Informacja dietetyczna: Wegetariańskie, Niskocholesterolowe
Ilość uzyskanego produktu: 1 bochenek (10 kromek)

Składniki

1 szklanka (100 g) świeżych lub mrożonych żurawin
1 pomarańcza, obrana ze skórki, pozbawiona gniazd nasiennych, podzielona na ćwiartki
2.5 -5 cm paski skórki z pomarańczy lub cytryny
¼ szklanki (60 ml) oliwy z oliwek typu „light”
1 szklanka (200 g) granulowanego cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
2 szklanki (240 g) mąki razowej
½ szklanki (46 g) posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Delikatnie natłuść formę do pieczenia o wymiarach 22 x 11 cm olejem roślinnym lub olejem w spray-u, albo tłuszczem piekarniczym. Zamocuj dzban WET BLADE na obudowę silnika i wybierz Variable 1.

Włącz urządzenie i powoli zwiększ prędkość do Variable 3. Zdejmij nakładkę zamykając otwór pokrywy blendera i wrzuć przez niego żurawinę. Zatrzymaj urządzenie, kiedy żurawina zostanie pokrojona. Poza trzymaniu urządzenia, zeskrob boki wnętrza dzbana spychając powstała masę w kierunku środka dzbana. Do pojemnika WET BLADE wrzuć ćwiartki pomarańczy, skórki, oliwę z oliwek, cukier, jajko i wanilię. Zamocuj odpowiednio pokrywę.

Wybierz Variable 1. Włącz urządzenie i powoli zwiększ prędkość do Variable 10, a następnie przejdź na HIGH. Blenduj przez 30 sekund. Przy pomocy tampera spychaj składniki w kierunku noża. W dużej misce połącz ze sobą proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól oraz mąkę razową. Dobrze wymieszaj. Miksturę uzyskaną w pojemniku WET BLADE przelej do miski z „suchymi” składnikami. Połącz ze sobą „niedbale”, jedynie do momentu pokrycia mokrymi składnikami suchych.

Dodaj posiekane orzechy do uzyskanej masy. Delikatnie wymieszaj – nie staraj się mieszać zbyt dokładnie. Przełóż masę do uprzednio przygotowanej foremki. Piecz przez 1 godzinę, lub do momentu gdy wykałaczka wbita w środek chlebka będzie sucha i czysta.

Chlebek zostaw w foremce do ostygnięcia na metalowej kratce przez 30 minut. Następnie ostrożnie wyjmij chlebek z formy i pozwól ostygnąć całkowicie zanim pokroisz. Aby przyrządzić razową mąkę z ziarna pszenicy: W pojemniki DRY BLADE umieść 1½ szklanki (270 g) ziarna pszenicy zamocuj odpowiednio pokrywę dzbana.

Wartość odżywcza

Składniki odżywcze w 1 kawałku
Całkowita zawartość kalorii – 250
Całkowita zawartość tłuszczu – 9 g
Tłuszcze nasycone – 1 g
Cholesterol – 20 mg
Sód – 380 mg
Całkowita zawartość węglowodanów – 42 g
Błonnik – 4 g
Cukry – 22 g
Proteiny – 5 g

Oceń przepis
  • Instagram has returned invalid data.
  • Czekoladowe pralinki piernikowe - proste przepisy z Vitamixa!

    Przyprawa piernikowa - proste przepisy z Vitamixa!

    Masa marcepanowa - proste przepisy z Vitamixa!