Chlebek kukurydziany z papryczką jalapeno

Czerwone i żółte papryczki jalapeno dodadzą szczyptę ostrości do tradycyjnego chlebka kukurydzianego. Doskonały do chili lub zupy z czarnej fasoli.
Stopień trudności: Średnie
Całkowity czas: 1 godzina
Informacja dietetyczna: Wegetariańskie
Ilość uzyskanego produktu: 12 kwadratów, lub muffinek

Składniki

Aby przyrządzić mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą: 2 szklanki (384 g) twardych, zimowych ziaren pszenicy
2 szklanki (200 g) surowych ziaren popcornu
1 szklanka (120 g) mąki razowej
1 szklanka (122 g) mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
2 duże jaja
1 szklanka (240 ml) mleka
3 łyżki (45 ml) oleju roślinnego
2 łyżki (30 ml) miodu
1 czerwona papryczka jalapeno, pozbawiona gniazd nasiennych
1 zielona papryczka jalapeno, pozbawiona gniazd nasiennych

Sposób przygotowania

Aby przyrządzić mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą należy umieścić 2 szklanki ziaren pszenicy w dzbanie Vitamix „DRY BLADE” i zamocować odpowiednio pokrywę dzbana. Wybierz Variable 1. Włącz urządzenie i powoli zwiększ prędkość do Variable 10, a następnie przejdź na HIGH. Blenduj przez 30 sekund. Odmierz jedna szklankę mąki i odstaw ją na bok.

Powtórz czynność z 2 szklankami ziaren popcornu. Pozostałą ilość mąki pszennej, jak i kukurydzianej  przechowuj w zamkniętym pojemniku. Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Delikatnie natłuść foremkę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 20 cm, olejem kuchennym, lub olejem w spray-u. Możesz również użyć foremek do muffinek. Połącz 1 szklankę mąki, 1 szklankę mąki kukurydzianej oraz proszek do pieczenia i sól w dużej misce- wymieszaj dokładnie.

Umieść jajka, mleko, olej i miód w dzbanie DRY GRAINS i zamocuj odpowiednio pokrywę. Wybierz Variable 1. Włącz urządzenie i powoli zwiększ prędkość do Variable 7. Blenduj przez 10 sekund. Zmniejsz prędkość do Variable 3 i zdejmij zatyczkę znajdującą się na pokrywie dzbana. Przez otwór w pokrywie dzbana dodaj papryczki jalapeno. Blenduj przez 10-15 sekund.

Przelej „mokre składniki” do „składników suchych” i wymieszaj ręką. Przełóż powstałą masę do przygotowanej uprzednio formy do pieczenia, lub formy do pieczenia muffinek. Pozwól ciasto poleżeć w formie przez 5 minut. Piecz 15-18 minut.

Mąka musi mieć zawsze temperaturę pokojową, kiedy chcemy przygotować z niej chleb. Dlatego mąka przechowywana w lodówce, czy zamrażalniku powinna być rozsypana na blacie, aby uzyskała temperaturę pokojową.

Wartość odżywcza

Wartość odżywcza w 1 kwadraciku lub 1 muffince
Całkowita zawartość kalorii – 145
Całkowita zawartość tłuszczu  – 5 g
Tłuszcze nasycone – 1 g
Cholesterol – 43 mg
Sód – 243 mg
Całkowita zawartość węglowodanów – 21 g
Błonnik – 2 g
Cukry – 4 g
Proteiny – 4 g

Oceń przepis
  • Instagram did not return a 200.
  • Czekoladowe pralinki piernikowe - proste przepisy z Vitamixa!

    Przyprawa piernikowa - proste przepisy z Vitamixa!

    Masa marcepanowa - proste przepisy z Vitamixa!