Chałwowe trufelki – proste i zdrowe – bez glutenu, tłuszczu i cukru!

Dzisiaj prezentujemy Wam prosty i szybki w przygotowaniu deser – chałwowe trufelki, które w try miga przygotujecie w naszym blenderze. To danie idealnie slow foodowe, przygotowane z nieprzetworzonych składników. Do tego nie zawiera glutenu, cukru ani dodanego tłuszczu, więc jest idealnym deserem nie tylko dla dorosłych, ale i dla dzieci 🙂

Trufelki zostały przygotowane z masy sezamowej/tahiny zrobionej z niełuskanego sezamu w blenderze.  Vitamix ma tak dużą moc, że do jej uzyskania nie jest potrzebny dodatkowy tłuszcz, wystarczy odrobina wody i tamper, aby ziarna mieliły się równomiernie. Najlepiej przygotować nieco więcej takiej masy, można ją przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet do kilku tygodni.

Właściwości zdrowotne sezamu są znane od starożytności – przygotowywano z niego wywary, stosowano na dolegliwości żołądkowe, a także w celach wzmacniających i rekonwalescencyjnych. Ba, używano go nawet do zapobiegania siwieniu! 🙂

Sezam to przede wszystkim przebogate źródło wapnia, 100g zawiera prawie 1200 mg wapnia, który jest kluczowy dla zdrowych zębów i kości, chroni przed osteoporozą, a przy okazji wspomaga serce i mięśnie, a tego łagodzi stres i koi układ nerwowy. Dla porównania w 100g mleka krowiego wapnia jest tylko 118 mg.  Te małe ziarenka zawierają także fitosterole obniżające poziom złego cholesterolu, a także nienasycone kwasy tłuszczowe świetnie wpływające na system odpornościowy i wspierające pracę mózgu, także dzięki lecytynie. Wszystko to pokazuje, że warto go włączyć do swojej diety i spożywać regularnie.  Wszystkie składniki są łatwo przyswajalne – zwiększy ją zmielenie ziaren.
Polecamy więc sezam, z którego małym nakładem można wyczarować takie pyszności jak te trufelki!

Do przygotowania trufelków potrzebnych jest tylko kilka składników, my użyliśmy ekologicznych.

Składniki

Na ok 20-30 sztuk:
1/2 szklanki pasty z niełuskanego sezamu
1/2 szklanki suszonych, drylowanych daktyli
2 czubate łyżki karobu
1/4 szklanki otrębów gryczanych
1/4 szklanki wiórków kokosowych + kilka łyżek do obtoczenia
1/4 szklanki płatków migdałowych

Sposób przygotowania

Pastę z sezamu przygotowaliśmy ze szklanki niełuskanych ziaren sezamu. Ziarna umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy zwiększając prędkość blendera od najmniejszego stopnia. Jeżeli jest to potrzebne wlewamy kilka łyżek wody, aby sezam miksował się łatwiej, popychamy także masę tamperem, aby mieliła się równomiernie. Przestajemy, gdy osiągniemy pożądaną konsystencję – do trufli musi być dość gęsta.

Odmierzamy pół szklanki, resztę przekładamy do pojemnika, przechowujemy w lodówce. Daktyle przekładamy do rondelka, zalewamy 1/2 szklanki wody. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok. kwadransa. Odcedzamy na sicie. Przekładamy do blendera, mielimy na gładką masę. Zmielone daktyle mieszamy z masą sezamową, 1/4 szklanki wiórków kokosowych i 1/4 szklanki otrębów gryczanych oraz karobem. Wszystko dokładnie mieszamy.
Do dwóch miseczek nasypujemy osobno pozostałe wiórki kokosowe i płatki migdałowe. Zwilżonymi dłońmi formujemy trufelki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego.  Część obtaczamy w wiórkach kokosowych, a część w płatkach migdałowych. Podajemy od razu lub schłodzone.

trufelki3 (1 of 1) blog

sezam (1 of 1) blog

trufelki2 (1 of 1) blog

A dla tych, którzy mają ochotę przygotować sobie takie trufelki w domu, mamy 3 zestawy wszystkich potrzebnych, ekologicznych, składników. Rozlosujemy je wśród osób, które w komentarzu zostawią odpowiedź na pytanie “Z czego powstaje karob?”. Czekamy do niedzieli do godz.20.00 🙂

Oceń przepis
  • Instagram did not return a 200.
  • Czekoladowe pralinki piernikowe - proste przepisy z Vitamixa!

    Przyprawa piernikowa - proste przepisy z Vitamixa!

    Masa marcepanowa - proste przepisy z Vitamixa!