Pyszna, domowa chałka nadziewana makiem może stać się chlebkiem popisowym każdej pani domu.
Stopień trudności: Trudne
Całkowity czas: 2 godziny 41 minut
Informacja dietetyczna: Wegetariański
Składniki
1 opakowanie (1 łyżka) szybko rosnących suchych drożdży
1/3 szklanki (80 ml) mleka
¼ (56g) niesolonego masła
1/3 szklanki (80 ml) miodu
½ łyżeczki soli
1 duże jajko
2 ¼ szklanki (281 g) niebielonej zwykłej mąki, plus dodatkowa mąka do końcowego mieszania ciasta oraz podsypywania
1 1/3 szklanki (320 g) nadzienia z maku (zob. przepis)
1 duże jajko, plus 2 łyżki (30 ml) mleka do smarowania ciasta
Sposób przygotowania
Połącz drożdże z ciepła wodą, delikatnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na 5 minut. Zagotuj mleko do temperatury ok. 82ºC w małym garnku, następnie dodaj masło i miód, pozwól ostygnąć składnikom do temperatury 43-46ºC. Umieść mąką w dzbanie Vitamix typu „Dry Grains”- do suchych produktów. Zamocuj odpowiednio pokrywę dzbana.
Wybierz Variable 1. Włącz urządzenie; i powoli zwiększ prędkość do Variable 6. Blenduj do momentu aż utworzy się kopiec z dziurką w środku, ok. 5 sekund. Wybierz Variable 3. Włącz urządzenie i zdejmij nakładkę zamykającą otwór pokrywy. Dodaj przez nią jajko, wyrośnięte drożdże oraz zagotowane mleko. Zatrzymaj urządzenie i nałóż nasadkę na otwór w pokrywie dzbana.
Wybierz prędkość HIGH. Powoli włącz i wyłącz urządzenie dwukrotnie. Zatrzymaj urządzenie i zdejmij pokrywę. Pozwól ciastu „odpocząć”, i w międzyczasie natłuść delikatnie dużą miskę olejem roślinnym w spray-u lub tłuszczem piekarniczym. Przy pomocy mokrej nylonowej łopatki, zdejmij ciasto osiadłe na ściankach dzbana i popchnij w kierunku reszty ciasta znajdującego się w dzbanie Vitamix. Zamocuj odpowiednio pokrywę dzbana.
Wybierz prędkość HIGH. Powoli pięciokrotnie włączaj i wyłączaj urządzenie. Dodawaj wodę, jeśli ciasto wyda się zbyt suche – jedna łyżka wody naraz. Powtórz tą czynność pięciokrotnie, spychając łopatką ciasto osiadłe na ściankach do środka pojemnika, aż ciasto połączy się i stanie miękkie i elastyczne. Aby wyjąć ciasto z dzbana należy włączyć i wyłączyć urządzenie pięciokrotnie (pomoże to ciastu oddzielić się od noża). Obróć pojemnik do góry nogami i pozwól, aby ciasto wypadło z pojemnika do uprzednio wysmarowanej tłuszczem miski. Przewróć ciasto raz jeszcze, aby całe ciasto pokryło się tłuszczem. Następnie przykryj miskę czystą, kuchenną ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 20-30 minut.
Przełóż wyrośnięte ciasto na obsypaną mąką powierzchnie. Wałkuj ciasto w duży prostokąt, często przewracając i obsypując mąką, o wielkości 23 xm x 38 cm. Pokrój ciasto wzdłuż na trzy paski o wymiarach (23 cm x 13 cm). Środek każdego paska posmaruj masą z maku (zob. przepis). Ciepłą wodę delikatnie namocz końcówki po obydwu stronach każdego paska, jak i jeden bok każdego paska.
Zwiń każdy pasek wzdłuż, tak, aby mak pozostał w środku (podobnie jak w przypadku zwijania rolady) Złącz ze sobą namoczone brzegi, znajdujące się na każdym końcu paska i po boku. Ułóż trzy przygotowane paski na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem ( ładniejszą stroną do góry, zwinięte końce pod spodem). Luźno (paski jeszcze urosną) spleć je ze sobą formując chałkę. Zlep dokładnie brzegi palcami z używając dodatkowej wodą, i zwiń końcówki pod spód, aby ciasto nie rozleciało się podczas pieczenia.
Przykryj przygotowaną chałkę czystą kuchenną ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 20-25 minut. Posmaruj wierzchnią stronę chałki jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piecz w rozgrzanym do 180ºC piekarniku przez 35-40 minut, lub do momentu uzyskania złoto-brązowego koloru. Jeśli sprawdzasz temperaturę ciasta termometrem do pieczenia, to idealna, gotowa chałka powinna mieć 88ºC.
Chałka powinna ostygnąć na metalowej kratce.
Wartość odżywcza
Wartości odżywcze w 1 kawałku
Kalorie – 360
Całkowita zawartość tłuszczów – 18 g
Nasyconych – 5 g
Cholesterol – 45 mg
Sód – 125 mg
Całkowita zawartość węglowodanów – 41 g
Błonnik – 4 g
Cukier – 17 g
Proteiny – 10 g