4 Października 2016
1658 Odsłon
Sezon na dynie w pełni, więc zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na to zdrowe warzywo. Dzięki betakarotenowi, który ma silne działanie antyoksydacyjne, ma właściwości przeciwnowotworowe. Jest lekkostrawna, niskokaloryczna, pełna witamin i minerałów. Kotlety dzięki dodatkowi fasoli są dobry źródłem łatwo przyswajalnego białka. Polecamy!
Składniki
Na ok. 12 sztuk:
1 szklanka białej fasoli, namoczonej na noc lub 2 puszki fasoli o wadze 400 g każda, odsączonej
2 liście laurowe
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
mała gałązka rozmarynu i tymianku
¼ niewielkiej dyni, na przykład hokkaido
¼ szklanki płatków drożdżowych, bezglutenowych
½ łyżeczki wędzonej papryki
1 cebula
1 łyżeczki soli
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki pieprzu
Bezglutenowa bułka tarta, lub inna ulubiona panierka
Olej do smażenia
1 szklanka białej fasoli, namoczonej na noc lub 2 puszki fasoli o wadze 400 g każda, odsączonej
2 liście laurowe
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
mała gałązka rozmarynu i tymianku
¼ niewielkiej dyni, na przykład hokkaido
¼ szklanki płatków drożdżowych, bezglutenowych
½ łyżeczki wędzonej papryki
1 cebula
1 łyżeczki soli
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki pieprzu
Bezglutenowa bułka tarta, lub inna ulubiona panierka
Olej do smażenia
Sposób przyrządzania
Fasolę płuczemy, zalewamy 3 szklankami świeżej wody. Dodajemy oliwę, zgnieciony ząbek czosnku bez skórki oraz zioła. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy pianę. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż fasola będzie miękka, 45 minut. Studzimy w płynie.Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę. Jeżeli mamy mocny blender miksujemy składniki z surową dynią, jeżeli nie podduszamy ją na patelni z odrobiną wody. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze, miksujemy na gładką masę. Doprawiamy. Obtaczamy w bułce tartej, smażymy porcjami na rozgrzanym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku.
Kotlety można też upiec bez panierki posmarowane olejem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Pieczemy je 20 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.