Bita śmietana

Domowej roboty bita śmietana, to doskonały dodatek do ciast i deserów
Stopień trudności: Łatwe
Całkowity czas: 10 minut
Informacja dietetyczna: Wegetariańskie, Bezglutenowe, Niskosodowe
Ilość uzyskanego produktu: 240 ml

Składniki

2 szklanki (480 ml) śmietany zawierającej pomiędzy 36 a 40% tłuszczu, zimnej
3 łyżki (38 g) granulowanego cukru, lub innego słodziła do smaku (opcjonalnie)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania

W dzbanie Vitamix umieść wszystkie składniki w podanej powyżej kolejności. Zamocuj odpowiednio pokrywę dzbana. Wybierz Variable 1.

Włącz urządzenie i powoli zwiększ prędkość do Variable 10, a następnie przejdź na HIGH. Blenduj przez 12 sekund, aż utworzy się miękka „górka”. Nie miksuj zbyt długo. Podawaj do dwóch godzin od momentu przyrządzenia.

Zamiast ekstraktu z wanilii, możesz użyć innych kombinacji smakowych, np. creamer do kawy.

Wartość odżywcza

Wartość odżywcza w 2 łyżkach (33 g)
Całkowita zawartość kalorii – 110
Całkowita zawartość tłuszczu – 11 g
Tłuszcze nasycone – 7 g
Cholesterol – 40 mg
Sód – 10 mg
Całkowita zawartość węglowodanów – 3 g
Błonnik – 0 g
Cukry – 2 g
Proteiny – 1 g

Oceń przepis
  • Instagram has returned invalid data.
  • Czekoladowe pralinki piernikowe - proste przepisy z Vitamixa!

    Przyprawa piernikowa - proste przepisy z Vitamixa!

    Masa marcepanowa - proste przepisy z Vitamixa!