Na słodki początek tygodnia mamy dla Was urocze racuszki przełożone pysznym daktylowym kremem. Placuszki są zrobione na bazie kaszy jaglanej, nie zawierają glutenu. Przy okazji są też wegańskie, więc świetnie nadadzą się dla małych alergików. Polecamy!
Składniki
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka mąki jaglanej
1 jabłko
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
2/3 szklanki mleka roślinnego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka ksylitolu/brązowego cukru
olej do smażenia
krem:
1 szklanka niesiarkowanych daktyli
1 jabłko
Sposób przygotowania
Kaszę płuczemy, gotujemy 2 szklankach wody do miękkości, jeżeli trzeba odcedzamy. Gdy przestygnie miksujemy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem, pokrojonym jabłkiem i ksylitolem w blenderze. Ciasto ma być gładkie i gęste. Smażymy porcjami na patelni posmarowanej olejem, średnio rozgrzanej. Podajemy przełożone kremem.
Daktyle zalewamy 1 1/2 szklanki wrzątku, odstawiamy na kwadrans. Odlewamy wodę, miksujemy z pokrojonymi jabłkami na krem.