Bezglutenowe pączki z twarożkiem

Proste, błyskawiczne w przygotowaniu pączki – zdążycie kupić składniki w drodze z pracy i zjeść świeże i pachnące na tłustoczwartkowy podwieczorek!

Składniki

Na 20 sztuk:
250 g półtłustego twarogu
150 g dowolnej mąki bezglutenowej
50 g skrobi ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego
3 jajka, oznaczone 0 lub 1
60 g brązowego, nierafinowanego cukru
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia

Sposób przyrządzania

Mąkę mieszamy ze skrobią, proszkiem do pieczenia i cukrem. Jajka i ser umieszczamy w kielichu blendera, miksujemy na gładko. Dodajemy mąkę, miksujemy aż otrzymamy gęstą masę, pomagając sobie tamperem.W szerokim garnku rozgrzewamy olej (taką ilość, aby było kilka centymetrów od dna). Wrzucamy małą porcję ciasta żeby sprawdzić czy jest już dostatecznie rozgrzany.

Dwoma łyżkami maczanymi we wrzącym oleju formujemy w kulki małe porcje ciasta. Umieszczamy w oleju, smażymy kilka minut aż ładnie się zrumienią. Odsączamy na ręczniku papierowym, podajemy oprószone cukrem pudrem.

paczki twarogowe bg

Bezglutenowe pączki z twarożkiem
Oceń przepis
  • Czekoladowe pralinki piernikowe - proste przepisy z Vitamixa!

    Przyprawa piernikowa - proste przepisy z Vitamixa!

    Masa marcepanowa - proste przepisy z Vitamixa!