Idealne do barszczyku, a do tego bezglutenowe. Można zawinąć w nich resztki świątecznej kapusty. Bardzo proste w przygotowaniu, naleśniki można usmażyć dzień wcześniej. Należy je wtedy przykryć aż do momentu przygotowywania krokietów, aby nie wyschły. Proporcje są na dość duże naleśniki, smażone na patelni o średnicy 28 cm, jeżeli macie mniejszą, naleśników wyjdzie więcej niż 10 sztuk.
Składniki
2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej, namoczonej na noc
1 łyżeczka soli
3-4 szklanki wody
2 szklanki kapusty z grzybami na nadzienie
bezglutenowa bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Sposób przyrządzania
Kaszę płuczemy, przekładamy do blendera. Dolewamy wodę, najpierw 3 szklanki. Wsypujemy sól, następnie miksujemy na najwyższych obrotach na gładkie ciasto. Ma mieć konsystencję jak zwykłe naleśnikowe. Jeżeli jest zbyt gęste dolewamy wody.Rozgrzewamy patelnię, natłuszczamy ją pędzelkiem zanurzonym w oleju. Smażymy po kolei 10 naleśników.
Gdy przestygną rozsmarowujemy cienką warstwę nadzienia na każdym naleśniku. Zawijamy spód do środka i delikatnie rolujemy krokiet. Postępujemy tak samo aż do skończenia składników. Każdy krokiet panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na złoto z każdej strony. Podajemy same lub z barszczem. Można zamiast jajka przygotować wegańską panierkę w proporcjach 1 łyżka mąki na 1/4 szklankę wody. Postępujemy jak z panierowaniem w jajku.