Pełnoziarniste batoniki to wspaniała przekąska, „coś słodkiego” dla dzieci do szkoły, lub pyszna przerwa w pracy
Stopień trudności: Średnie
Całkowity czas: 36 minut
Informacja dietetyczna: Wegetariańskie, Niskocholesterolowe, Niskosodowe, Wegańskie
Ilość uzyskanego produktu: 12 batoników
Składniki
¼ szklanki (28 g) zarodków pszenicy
½ szklanki (70 g) surowych migdałów
1 szklanka (155 g) płatków owsianych
1 średnie lub duże jabłko, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone na części, lub 1 1/8 szklanki (210 g) niesłodzonego sosu jabłkowego
¼ łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 łyżki (45 ml) miodu lub syropu z agawy
½ szklanki (60 g) suszonej żurawiny lub wiśni
Sposób przygotowania
W dzbanie Vitamix DRY GRAINS umieść ziarna pszenicy, zarodki pszenicy, migdały oraz płatki owsiane. Zamocuj odpowiednio pokrywę dzbana. Wybierz Variable 1. Włącz urządzenie i powoli zwiększ prędkość do Variable 10, a następnie przejdź na HIGH.
Blenduj przez 30 sekund. Wyłącz urządzenie. Przesyp uzyskany produkt do miski. Umieść jabłka w dzbanie Vitamix Dry Grains. Zamocuj odpowiednio pokrywę dzbana. Wybierz Variable 1. Użyj tampera dociskając jabłko do noży
Blenduj 35-40 sekund lub do otrzymania konsystencji musu jabłkowe. Wlej do miski z suchymi składnikami. Dodaj sól, cynamon, wanilię, miód, i żurawinę do mieszaniny. Mieszaj ręcznie. Przenieś na posmarowaną tackę. Piecz 25 min w temperaturze 180’C.