30 Marca 2021
4805 Odsłon
Póki trwa lato warto skorzystać z bogactwa warzyw i przygotować różne pyszne dania – zupy, gulasze czy pasty do pieczywa. Dlatego proponujemy tym razem bliskowschodnią pastę z pieczonego bakłażana o pięknej nazwie baba ghanoush. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a pełna aromatu – doprawiliśmy ją zatarem, mieszanką oregano, tymianku i sumaku prażonych z solą i sezamem.
Do pasty bakłażany należy upiec – trzeba je ponakłuwać widelcem albo naciąć wzdłuż, aby nie pękły z hukiem w piekarniku 😀 Pieczemy je w 190 stopniach ok. 20 minut aż będą wyraźnie zwiędnięte, a miąższ miękki. Najsmaczniejsze są zawsze mniejsze egzemplarze!
Składniki
Na ok. 250 ml pasty:
2 upieczone bakłażany
sok z 1 cytryny
2 łyżki tahiny
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki białego pieprzu
zatar do podania
2 upieczone bakłażany
sok z 1 cytryny
2 łyżki tahiny
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki białego pieprzu
zatar do podania
Sposób przyrządzania
Z upieczonych bakłażanów wyskrobujemy łyżką miąższ, przekładamy do kielicha blendera. Dodajemy obrane ząbki czosnku i pozostałe składniki. Miksujemy na gładką pastę! Podajemy do kanapek, chleba pita, można posmarować nią wrapy czy wytrawne naleśniki.