16 Sierpnia 2016
1956 Odsłon
Pyszna, pięknie pachnąca kremowa kasza jaglana, którą można zjeść na śniadania, obiad a i nawet na kolację. świetnie sprawdzi się też jako lunch do pracy. Ciekawym dodatkiem jest pesto z marchwi, które wzbogaci smak całego dania, zwiększy ilość składników odżywczych i ożywi kolorystykę 😉 Polecamy!
Składniki
na 4 porcje:
1 szklanka kaszy jaglanej
1 pęczek młodej marchwi, z nacią
1/4 szklanki rodzynek
1/4 szklanki płatków migdałowych
1 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
1 cebula
2 łyżki oleju kokosowegona pesto:
1/4 szklanki oleju z orzechów
1/2 szklanki orzechów laskowych, obłuskanych
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka kaszy jaglanej
1 pęczek młodej marchwi, z nacią
1/4 szklanki rodzynek
1/4 szklanki płatków migdałowych
1 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
1 cebula
2 łyżki oleju kokosowegona pesto:
1/4 szklanki oleju z orzechów
1/2 szklanki orzechów laskowych, obłuskanych
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli
Sposób przyrządzania
Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem. Marchew dobrze szorujemy, odcinamy nać. Marchewki kroimy wzdłuż na 2 lub 4 części jeżeli są duże. Kwestię obrania pozostawiamy Waszemu wyborowi.W sporym garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dodajemy imbir, kumin, kardamon i cynamon, przesmażamy aż uwolnią aromat. Wsypujemy kaszę. Wlewamy 4 szklanki bulionu lub wody. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy rodzynki i płatki migdałowe, a na wierzchu układamy marchewki. Gotujemy pod przykryciem do miękkości, 20-30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy pesto – pokrojoną nać przekładamy do blendera wraz z pozostałymi składnikami. Miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji.
Kaszę podajemy z pesto. Samo pesto jest też świetne do makaronu czy jako smarowidło do kanapek.