Mamy dla Was wspaniałe ciasto. Kruchy, migdałowy spód, soczyste, słodkie nadzienie. A na wszystkim chrupiąca, owsiana kruszonka! Wegańskie i bezglutenowe, słodzone miodem lub dowolnym słodem w bonusie nie ma białego cukru 🙂 Idealne dla alergików, osób dla diecie i każdego łakomczucha 😉 Dzięki Vitamixowi nie musisz używać drogiej mąki migdałowej, która często ze względu na przechowywanie traci swoje właściwości. Przygotujesz ją świeżą i smaczną z całych migdałów w kilka sekund w naszym blenderze! Można użyć migdałów łuskanych lub nie, zgodnie z własnymi upodobaniami. Rabarbar można zastąpić dowolnymi owocami, także mrożonymi – wtedy nie rozmrażamy ich przed dodaniem do ciasta!
Składniki
Na tortownicę średnicy 22 cm:
spód:
1 szklanka migdałów
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
2 łyżki oleju kokosowego, rozpuszczonego
2 łyżki płynnego miodu lub syropu z agawy/melasy, itp.
nadzienie:
300 g rabarbaru, przed oczyszczeniem
1 szklanka płatków owsianych, oznaczonych jako bezglutenowe, lub dowolnych bezglutenowych
1 szklanka migdałów
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1/2 szklanki płynnego miodu lub dowolnego słodu, na przykład syropu z agawy, itp.
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki oleju kokosowego, rozpuszczonego
Sposób przyrządzania
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Jeżeli mamy kielich suchy mielimy w nim obydwie porcje migdałów na mąkę. Jeżeli nie mamy, używamy do tego kielicha podstawowego.
Rabarbar myjemy, odkrawamy brzydkie końcówki. Kroimy na małe kawałki, wielkości ok 1 cm.
Przygotowujemy spód: 1 szklankę mąki migdałowej mieszamy ze skrobią, miodem lub słodem i olejem kokosowym. Masą wyklejamy spód tortownicy.
Na spód wykładamy pokrojony rabarbar. Rozkładamy go równomiernie.
Mieszamy płatki z cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz miodem czy syropem i olejem oraz 1 szklanką mielonych migdałów. Kruszonką posypujemy odkładnie rabarbar, dociskamy łyżką.
Pieczemy 30-35 minut do suchego patyczka. Wyjmujemy z formy po całkowitym ostudzeniu.