Sos barbecue. Idealny na grilla

Kolejny długi weekend przed nami! Sezon grillowy w pełni, więc proponujemy pyszny, domowy sos barbecue. Bez zagęstników, konserwantów z prostych składników. Idealny do dań z grilla – nam bardzo posmakował do pieczonych pieczarek portobello i boczniaków, ale będzie też świetny do mięs.

Składniki

Na tortownicę średnicy 22 cm:
2 kg pomidorów
1 łyżeczka soli
2 łyżki melasy lub miodu
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2-3 owoce jałowca
1/2 łyżeczki pieprzu
1 gałązka lubczyku
2 suszone śliwki, możliwie też wędzone
1 cebula
2 łyżki oleju lub oliwy

Sposób przyrządzania

Pomidory myjemy, kroimy na kawałki usuwając gniazda nasienne. Nie obieramy ze skóry. Wrzucamy do kielicha Vitamixa, miksujemy na zupełnie gładko.
Cebulę obieramy, szklimy na oleju. Dodajemy pomidory oraz zioła i przyprawy, w tym drobno posiekane śliwki i lubczyk. Dusimy bez przykrycia na małym ogniu aż sos dobrze odparuje i zgęstnieje, około godziny. Podajemy na zimno.
Sos można przygotować nawet kilka dni wcześniej.

Oceń przepis
  • Czekoladowe pralinki piernikowe - proste przepisy z Vitamixa!

    Przyprawa piernikowa - proste przepisy z Vitamixa!

    Masa marcepanowa - proste przepisy z Vitamixa!