Naleśniki z surowej kaszy jaglanej – wegańskie i bezglutenowe!

Czekośliwka z naszego ostatniego film aż się prosiła o jakieś pyszne towarzystwo, więc dzisiaj proponujemy Wam bezglutenowe i wegańskie naleśniki z surowej kaszy jaglanej! Idealne dla alergików, na bazie prostych (trzech!) składników, gotowe w trymiga!

Składniki

Na 8 dużych naleśników (średnicy ok. 25cm)
2 szklanki surowej kaszy jaglanej namoczonej na noc
1 szklanka skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki agaru
woda
olej do smażenia

Sposób przyrządzania

Kaszę dokładnie płuczemy aż woda będzie czysta. Przekładamy do kielicha blendera, dodajemy skrobię, sól i agar. Wlewamy wody tyle, aby było w sumie 2l składników w blenderze. Miksujemy na najwyższych obrotach do otrzymania gładkiego, dość gęstego ciasta.Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni smarowanej przed każdym naleśnikiem pędzelkiem zanurzonym w oleju.Wlewamy nieco więcej ciasta niż przy zwykłych naleśnikach, obracamy na drugą stronę dopiero, gdy naleśnik zaczyna odchodzi na brzegach od patelni.

Podajemy na przykład z czekośliwką!

Nie zapominajcie o naszej promocji- seria Ascent 2500i  tańsza o 300 zł!

vitamix_nalesniki-z-kaszy-jaglanej1

Oceń przepis
  • Instagram has returned invalid data.
  • Czekoladowe pralinki piernikowe - proste przepisy z Vitamixa!

    Przyprawa piernikowa - proste przepisy z Vitamixa!

    Masa marcepanowa - proste przepisy z Vitamixa!