Krem z brokuła i nerkowców. Na ciepło lub zimno!

Brokuł to kontrowersyjne warzywo. Wiadomo, że zdrowe, ale nie do końca wiadomo co z niego przyrządzić. Dobre do sałatek, można wrzucić do koktajlu. Nieźle smakuje w połączeniu z bobem, świetnie dopełnia smak sera w zapiekance. My mamy dla Was przepis na smakowity krem. Orzechy nerkowca nadają mu aksamitną wręcz kremowość i łagodzą intensywny smak brokuła. Doprawiliśmy ją szałwią i kuminem, które świetnie podkręcają smak składników. Zupę można zjeść na ciepło albo schłodzoną jako chłodnik. Polecamy!

Składniki

Na 4-6 porcji:
1 szklanka nerkowców, namoczonych na noc
1 cebula
2 łyżki oleju
1 brokuł
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
1 i 1/2 l warzywnego bulionu
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 szklanki ziaren słonecznika
4 łyżki posiekanej, świeżej szałwii

Sposób przyrządzania

Brokuła myjemy, kroimy na mniejsze części. Cebulę obieramy, siekamy.
Cebulę szklimy na 2 łyżkach razem z kuminem. Różyczki brokuła przekładamy do kielicha Vitamixa, wlewamy bulion i sok z cytryny. Dodajemy odcedzone i przepłukane nerkowce oraz czosnek oraz pozostałe przyprawy i szałwię. Wszystko miksujemy na gładki krem kilka minut. Jemy na ciepło lub zimno ze słonecznikiem (można go podprażyć na suchej patelni) i szałwią.

Oceń przepis
  • Czekoladowe pralinki piernikowe - proste przepisy z Vitamixa!

    Przyprawa piernikowa - proste przepisy z Vitamixa!

    Masa marcepanowa - proste przepisy z Vitamixa!