Harissa

Harissa to pyszna, pikantna i aromatyczna pasta pochodząca z Afryki. Najczęściej używa się jej w Tunezji.  Pełni tam rolę podobną do naszej musztardy.

Można jeść ją z bagietką, wymieszać z jogurtem i powstanie pyszna marynata albo dodać do jajecznicy czy sałatki jajecznej. Będzie smakować doskonale jako dodatek do kuskusu, makaronów czy kasz.

Jest bardzo prosta w przygotowaniu i zawiera wyłącznie naturalne składniki.

Harissa:

  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 10 czerwonych papryczek chilli
  • 10 ząbków czosnku
  • 100 ml oliwy
  • po 3 łyżki ziaren kminu rzymskiego, kolendry i kopru
  • 2 łyżeczki soli

Ziarna prażymy na suchej patelni aż uwolnią aromat. Przekładamy je do kielicha Vitamixa i mielimy na pył. Powstałą przyprawę przekładamy do miseczki.

Warzywa myjemy, cebule i czosnek obieramy. Wszystkie warzywa grubo kroimy, przekładamy do kielicha Vitamixa. Wlewamy oliwę, miksujemy na pastę.

Pastę smażymy na patelni 10-15 minut aż zgęstnieje razem z solą i zmiksowanymi wcześniej przyprawami.

Przechowujemy w lodówce.

Oceń przepis
  • Instagram did not return a 200.
  • Czekoladowe pralinki piernikowe - proste przepisy z Vitamixa!

    Przyprawa piernikowa - proste przepisy z Vitamixa!

    Masa marcepanowa - proste przepisy z Vitamixa!