Chlebek bananowy z borówkami. Wegański i bezglutenowy!

Wrzesień nadszedł nieco znienacka, nowy rok szkolny już się rozpędza, więc trzeba sobie osłodzić pierwsze chwile nowych obowiązków. Proponujemy zdrowy, naturalnie słodzony chlebek bananowy, który można zjeść na pyszne śniadanie, zapakować do szkoły albo zjeść po południu do szklanki mleka czy filiżanki pysznej kawy!
Przygotowaliśmy go z prostych, podręcznych składników, których nie trzeba wcześniej przygotowywać – wystarczy wszystko wrzucić do blendera, zmiksować, a potem upiec. Aby zwiększyć ilość owoców dodaliśmy borówki, świetnie będą smakować też maliny. Owoce dobrze obtoczyć przed dodaniem do ciasta w łyżce mąki, wtedy nie opadną na dno.

Składniki

Na formę o średnicy ok. 20 cm:
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych, bezglutenowych
1 szklanka domowego mleka roślinnego
4 bardzo dojrzałe banany
2 łyżki siemienia lnianego
1/3 szklanki oliwy lub tahiny
1 szklanka suszonych daktyli
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka borówek amerykańskich

Sposób przyrządzania

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę natłuszczamy.

Banany obieramy. Wszystkie składniki za wyjątkiem borówek przekładamy do kielicha Vitamixa. Miksujemy kilka minut na najwyższych obrotach aż powstanie gładka masa. Zajmie to kilka chwil zanim daktyle dobrze się zmiksują.

Masę przelewamy do miski. Dodajemy umyte, osuszone i wymieszane z 1 łyżką skrobi ziemniaczanej borówki.
Całość przelewamy do formy. pieczemy 50 minut lub do suchego patyczka. Wyjmujemy z formy po całkowitym ostudzeniu.

Chlebek bananowy z borówkami. Wegański i bezglutenowy!
Średnia:2 Oceniło:1
  • Czekoladowe pralinki piernikowe - proste przepisy z Vitamixa!

    Przyprawa piernikowa - proste przepisy z Vitamixa!

    Masa marcepanowa - proste przepisy z Vitamixa!